Eco-Școala

 • Ziua Pământului

  Chiar dacă am fost în vacanță am celebrat Pâmântul.

  E casa noastră de aceea am învățat să apreciem asta și prin activăți mărunte să-l ajutăm.

  Fluturașii clasei pregătitoare S.b.S. au plantat și au îngrijit plantele, ele fiind sursa noastră de oxigen, hrană, dar și de inspirație, de frumusețe.

 • Scrisori cu suflet

  Gânduri sincere despre ceea ce reprezintă Pământul…

  Gânduri din suflete curate de copii despre minunata locuință a Omenirii…

  Scrisori cu suflet către draga noastră planetă, Terra…, toate aceste încercări demonstrează că tânăra generație conștientizează importanța pe care trebuie să o dăm resurselor naturale, ecologizării planetei, păstrării ei ca pe un bun al tuturor, dar care trebuie lăsat moștenire celor care vor urma.

  (clasele: a V-a B, a V-a C, a VII-a B, a VIII-a B, a VIII-a C, profesori Anca Năstacă, Adrian Țipău, Cristina Onesim, Mihaela Trifan).

  Mă plec în fața ta, tânără generație de iubitori ai naturii!

  Profesor Carmen Suliman


  Dragă Terra,

  Din momentul în care am aflat despre poluarea solului și efectele acesteia asupra fructelor și a legumelor, m-am gândit mult la acest subiect. Am realizat un lucru care ar trebui adus neapărat în atenția lumii. Din câte am auzit de la părinți, pe vremuri, fiecare om avea principiile sale și nu se gândea doar la el, ci și la mediul înconjurător.

  Adulții erau dispuși să muncească alături de colegii lor de la serviciu și erau împăcați cu gândul la faptul că ei reprezentau un ajutor pentru alți oameni. Dacă ar fi să spun ideea principală a lucrurilor menționate anterior, m-aș folosi de un citat de Ralph Waldo Emerson: „Un om este mai atent la banii lui decât la principiile sale”.

  În momentul de față, trăim într-o lume în care visul tuturor copiilor este să poată să folosească telefonul cât mai mult și să nu fie nevoiți să meargă la școală sau să aibă orice fel de responsabilitate, iar visul adulților poate fi descris foarte ușor printr-un singur cuvânt – „bani”. Ei vor să fie plătiți regește, făcând tot mai puțină treabă, iar în restul timpului liber să se relaxeze.

  Am ajuns în timpuri în care nici nu mai poți face diferența dintre adulții care aruncă gunoaie mărunte pe jos în mod iresponsabil și copiii care își aruncă lucrurile prin cameră, creând dezordine. Din cauza acestor gunoaie mărunte ne otrăvim singuri. Dar cum pot aceste gunoaie să otrăvească oameni? Este foarte simplu: „Nimic nu se pierde, totul se transformă ”.

  Acesta nu este doar un slogan care sună bine, dar, în același timp, este un slogan care ne avertizează cu privire la faptul că gunoaiele nu dispar printr-un portal magic. Acestea se descompun, otrăvind solul.

  Eu sunt destul de sigură că solul otrăvit și legumele sau pomii fructiferi nu reprezintă o combinație prea bună. Din cauza sa, legumele sunt contaminate cu tot felul de substanțe care nu aduc nimic în afară de rău, și nici îngrășămintele chimice nu sunt o combinație benefică împreună cu pomii fructiferi, și legumele cultivate în solul în care a fost adăugat acest tip de îngrășământ.

  Mi-ar plăcea să mă opresc aici și să nu mai aduc vorba despre multele substanțe cu care sunt stropite legumele de către fermieri sau de restul modalităților chimice prin care legumele sau fructele pot fi făcute mai aspectuoase.

  Dacă tot am deschis subiectul, mă tem că mai am câte ceva de spus, cum ar fi faptul că fructele și legumele bio se găsesc destul de greu și, totodată, la prețuri piperate în comerț, din cauza celor care conțin cantități mari de chimicale, conservanți și cine mai știe ce, care sunt peste tot.

  Mie nu-mi dă pace gândul că predomină oamenii cu un stil de viață nesănătos, oamenii care arunca orice gunoi pe jos, poluând solul, și oamenii care se gândesc doar la ei în zilele noastre, știind că pe vremea comunismului nimeni nu mânca mai mult decât primea de mâncare, iar oricine arunca gunoaie pe jos era pedepsit și oamenii se gândeau la binele comun, dovada acestui fapt fiind revoluția din 1989.

  Acum, în lipsa regulilor care erau atât de multe încât te pierdeai printre cifre, când încercai să le numeri, toată lumea s-a lăsat pradă lenei și comodității. Lumea are nevoie de un duș rece! Exact din acest motiv propun să fie lansat proiectul „Sănătatea comunistă”! Acest proiect reprezintă un set de reguli care trebuie respectate de fiecare cetățean al localității în care a fost pus în aplicare.

  În acest set se găsesc și reguli pentru menținerea sănătății și pentru eliminarea poluării. Fiecare participant va primi un aparat multifuncțional micuț care are funcția de a-i spune utilizatorului când să facă niște exerciții sportive, cum să mănânce sănătos, cum să se hidrateze …

  Acest aparat vine cu un cod care, dacă este scanat la casa de marcat a vreunui supermarket cu produse bio, oferă deținătorului acelui aparat un coș de alimente bio gratuit la fiecare achiziție săptămânală. O altă funcție interesantă a aparatului este faptul că este dotat cu un cip care conține un cod diferit pentru fiecare persoană și care e vizibil pentru scanner-ul camerelor de vederi de pretutindeni, astfel încât fiecare om care este văzut că aruncă gunoaie pe jos să nu rămână nepedepsit. Aceste condiții ar putea să nu fie prea comode, dar trebuie să ne oprim din a ne otrăvi singuri cu mâncare nesănătoasă și din a-ți face rău ție, planetă frumoasă!

  Eu spun că dacă tot beneficiem de tehnologie, ar trebui să o folosim în scopuri bune! De-abia aștept ca mesajul meu să ajungă și la alți oameni. Vreau ca vocea mea să fie auzită de cât mai mulți și să le ajungă tuturor la suflet!

  Nu uita că te iubesc, Terra!

  Cu simpatie,
  Veronica Alexandru, clasa a VIII-a B


  Draga mea Planetă,

  Anii zboară precum gândul, dar ochii tăi continuă să împrăștie lacrimi. Ești cea mai puternică aliată a noastră și, totuși noi, cetățenii tăi, nu înțelegem. Suntem din ce în ce mai afectați de schimbările pe care ți le-am provocat, însă nu acționăm pentru a schimba asta. Unii dintre noi nici măcar nu conștientizăm.

  Animalele ies în stradă, pădurile devin câmpii, atmosfera este poluată, apele sunt ticsite de deșeuri, iar omul, și el, se îmbolnăvește. Când prietenii tăi se îmbolnăvesc, cum să fii bucuroasă? Este imposibil să nu fii tristă. Eu ți-am descoperit nefericirea, și știi de ce? Pentru că atunci când tu nu ești bucuroasă, nici eu nu sunt.

  Astfel, am decis să îmi schimb modul de gândire de la „lumea se schimbă în rău” la „vreau să ajut”. M-am decis să acționez. Bineînțeles, nu a fost și nici nu este ușor, însă dorința de a te vedea fericită m-a ținut în picioare.

  Acum câțiva ani, am pășit neștiutoare alături de familia mea pe un drum care avea să îți ridice colțul gurii și să-ți lumineze chipul. Cu pași mărunți, cu mult sprijin, am înființat o plantație de zmeură care, fără să-mi dau seama, avea să mă ajute enorm în dezvoltarea mea atât fizică, cât și sentimentală. În fiecare zi am redescoperit frumusețea și am simțit fericirea pe cele mai înalte culmi.

  Verde… am ajuns să iubesc culoarea aceasta care te înconjoară. Pliveam, prășeam, culegeam zmeura cu drag. Pe lângă zmeură, am plantat mure, coacăze, roșii, ceapă, ardei, usturoi și castraveți. Grădina era raiul sufletului meu. Am folosit doar îngrășăminte naturale, care nu poluează solul și care ajută foarte mult la dezvoltarea armonioasă a plantei. Le îngrijeam, le udam, le copileam dacă era cazul și aveam grijă să le protejez de ploi puternice. Uneori, colectam apă de ploaie într-un bazin, pentru ca mai apoi să o împart plantelor în zilele secetoase.

  Plăcerea cea mai mare era atunci când pășeam la răsărit pe iarba scăldată în stropi străvezii de rouă. Întotdeauna mă simțeam în formă. Savuram aromele ademenitoare ale fructelor și ale legumelor proaspete.

  În anii următori, am plantat pomi: nuci și cireși. Urmăream cu satisfacție creșterea lor și aveam grijă să beneficieze de toate cele necesare dezvoltării lor. Faptul că grădina se înfrumuseța pe zi ce trecea, îmi arăta că ești mulțumită de efortul meu.

  Colțul meu de rai i-a influențat pe mulți cunoscuți să planteze, la rândul lor, pomi fructiferi, legume și fructe, creându-și astfel propriul lor refugiu. Alții, văzând albine prin grădina mea, au devenit apicultori. Astfel, am descoperit că dragostea pentru natură este molipsitoare precum bucuria primăvara.

  Lunile s-au scurs, iar eu mă străduiam să-mi desfășor activitatea din ce în ce mai bine. Tu, draga mea prietenă, îmi ofereai bucurie chiar și în zilele ploioase. Am adoptat noi soiuri de fructe, am instalat un sistem de picurare a apei, care să scutească o parte munca fizică.

  Dacă se întâmpla să obosesc, tu îmi dădeai aripi și zburam mai departe. Mă bucuram de roade, mușcând cu poftă și nerăbdare. Mireasma frunzelor în amurg mă purta în lumi îndepărtate, în lumi de mult uitate…

  Acum, în an de pandemie, draga mea Planetă, știu că voi reuși să opresc din plâns ochii tăi de un albastru infinit. Fericirea ta este responsabilitatea mea! Să văd o urmă de speranță în mai bine este asemenea unei guri de aer proaspăt într-o lume poluată. Anul acesta, eu cred și sper că oamenii vor conștientiza că tu, scumpa mea, ești un izvor de frumusețe care trebuie îngrijit.

  Fără îngrijire, izvorul va seca, iar bunăstarea va dispărea. În-tr-o lume fără bunăstare, cum să trăim fericiți?! Eu încerc și depun efort pentru a reuși să descâlcesc un fir de ață, care este o treaptă în aducerea fericirii tale. Deși unul la un milion, sper că descâlcirea lui îi va face și pe alții să înceapă să facă ceva, oricât de neînsemnat li se pare: să recicleze, să adune deșeuri, să adopte un animal, sau chiar să își cultive câteva legume.

  Simplul fapt că ajută îi va determina pe oameni să pună sănătatea pe primul loc. Un fruct și o legumă crescute cu muncă și drag pot face diferența și pot echilibra balanța sănătății.

  Conștientizând aceste lucruri, oamenii se vor simți mai bine și vor transmite mai departe ideea aceasta prin puterea exemplului.

  Sănătoși și plini de speranță, noi, oamenii, îți vom culege zâmbetul și ți-l vom pune pe chipul scăldat în razele calde ale soarelui.

  Buna mea prietenă, îți promit că nu te vom dezamăgi!

  Cu recunoștință,
  Cristina-Ioana Ioniță, clasa a VII-a B


  Dragă Terra,

  Anul 2021 este anul tău. Dacă până acum nu ne-am gândit atât de mult la sănătatea ta și a fost nevoie de o pandemie globală să realizăm cât de importantă ești, de acum promitem să îți acordăm mai multă atenție și să avem mai multă grijă de tine. De acum, lumea revine încet, încet la normal și ar trebui să aducem îmbunătățiri la normalul de acum ceva timp, pentru a nu ajunge să ne îmbolnăvim din cauza fumului de la mașini, din cauza apei care nu va mai fi potabilă și de multe alte boli cauzate de efectele poluării umane.

  Chiar dacă noi tăiem copacii, tu vii din urmă și refaci cu puterile tale natura, dar trebuie să îți venim și noi în ajutor. Anul 2021 este proclamat anul internaţional al fructelor şi al legumelor, acțiune făcută de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

  Aceasta are ca obiectiv să ajute la conștientizare, să determine un schimb de bune practici în ceea ce priveşte beneficiile nutriţionale şi pentru sănătate, ale consumului de fructe şi legume. De asemenea, dorește să promoveze dietele și stilul de viață diversificat, echilibrat prin adăugarea de fructe și legume în dieta noastră, dar și să ne învețe cum să reducem pierderile și risipa de fructe și legume.

  În cadrul unității de învățământ din care fac parte, Școala Gimnazială “Ion Irimescu”, am fost implicată în mai multe proiecte cu scopul de a educa noile generații și de a te salva. Poate părinții noștri nu au fost învățați să colecteze selectiv sau să evite anumite activități care sunt nocive pentru tine, neavând atâtea surse de informație și tehnologie ca noi, posibil să fie reticenți atunci când dorim să le explicăm, ceea ce poate fi de înțeles, dar noile generații, care pe viitor vor putea decide soarta ta, nu au nicio scuză să nu se gândească la viitorul copiilor lor și la cât rău îți pot face.

  Într-o oră de matematică am mers alături de domnul profesor prin orașul nostru, am colectat selectiv gunoaiele aruncate pe jos în parcuri sau chiar în locuri populate pentru a ajuta la înfrumusețarea Fălticeniului și pentru a te sprijini. În cadrul orelor de educație tehnologică am învățat despre poluare, ne-am uitat la mai multe filmulețe pe această temă și am învățat cât de mult ne afectează poluarea aerului, solului, despre alimentele pe care le aruncăm, cât și a apei, fără să ne dăm seama.

  În fiecare zi sunt copii din Africa care mor de foame. Acesta este un fapt trist, dar și îngrijorător care ne dă un semnal de alarmă cu privire la importanța mâncării în viața noastră și că ar trebui să devenim mai responsabili, deoarece resursele scad iar noi continuăm să aruncăm mâncarea la gunoi, crezând că este un lucru absolut normal.

  Tu ai de suferit și efectele se vor vedea în timp, de aceea trebuie să conștientizăm că este important să avem grijă la cantitatea de mâncare pe care o preparăm, să căutăm surse cât mai bune pentru sănătatea noastră, să sprijinim afacerile locale a căror legume și fructe sunt naturale și, chiar dacă nu arată perfect, măcar știm ce mâncăm.

  La o oră de Geografie am învățat despre gazele cu efect de seră, topirea ghețarilor, dar și despre surse regenerabile care te pot salva, planetă. În cadrul unui proiect educațional susținut de toată școala am mers și am plantat copaci.

  Din clasele mici suntem îndrumați să facem lucruri bune pentru tine, planeta noastră frumoasă pe care trăim, să avem grijă de tine, să ne gândim și la viitoarele generații și cu pași mici vom ajunge să fim mai civilizați în acest domeniu și îți promitem, planetă, că te vei reface, că vei avea sprijinul nostru și vom trăi în final într-o lume mai bună și mai sănătoasă.

  Cu drag, Daria


 • Reciclăm! Nu aruncăm!

  Deșeurile sunt cea mai mare problemă a omenirii.

  Fiecare dintre noi trebui să devină conștient de necesitatea colectării selective a deșeurilor, ba mai mult putem să le reciclăm din grijă pentru mediu și din dorința de a vedea frumosul și utilitatea în deșeuri elevii clasei VIC, sub îndrumarea profesoarei de fizică Liliana Ciuruș au realizat din peturi ceva util.

  • „Având mai multe pet-uri reciclabile în casă, am luat decizia să folosesc 2 dintre ele în proiectul dat de profesoara mea de fizică, acesta fiind o clepsidră unde ca înlocuitor de nisip am folosit sare. A fost o experiență si o activitate plăcută pe care o voi ține minte. Sunt fericită că am putut să ajut mediul!” (Iasmina Ciotu)

  • „Am ales să reciclez peturile pentru a confecționa o clepsidra. Peturile au fost reciclate și refolosite. Așa nu am poluat natura. Vă sfătuiesc și pe voi să reciclați.” (Emma Mitruț)

 • Ziua Sănătății

  Ziua Mondială a Sănătății reprezintă pentru întreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sănătate publică, prioritară la nivel global.

  Peste tot în lume, sunt oameni care se zbat în sărăcie,  au condiții de trai și educație proaste, mai puține oportunități de angajare, și suferă din cauza inegalității între sexe.

  Mulți oameni trăiesc într-un mediu nesigur, fără acces la apă și aer curat, în insecuritate alimentară și fără servicii de sănătate. Această stare de fapt duce la suferințe inutile, boli evitabile și moarte prematură și dăunează societăților și economiilor noastre. Dar, nedreptatea poate fi corectată.

  Anual, la 7 aprilie, este sărbătorită Ziua mondială a sănătăţii, marcată pentru prima dată în 1950.

  Pe elevii clasei a III-a SbS, faptul că erau în vacanță, nu i-a împiedicat să marcheze în mediul online, prin activități specifice, această zi .

  După demersurile teoretice inițiale pornite de la sloganul de anul acesta al campaniei, „Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”, ce au avut ca scop  identificarea unor acţiuni pe care fiecare le poate întreprinde pentru eliminarea inechităţilor în materie de sănătate, pentru a aduce oamenii împreună şi a construi o lume mai corectă şi mai sănătoasă, elevii au transpus concluziile obținute în urma discuțiilor în imagini ce au luat forma desenelor, posterelor, înregistrărilor video sau fotografiilor.

 • Învățăm de la păsări

  Din 1906 data de 1 aprilie a devenit cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului, moment în care a fost semnată Convenția Internațională pentru Protecția Păsărilor. La început de aprilie se întorc păsările călătoare, după ce au stat departe de frigul iernii.

  Elevii clasei pregătitoare Step by Step, de la Școala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni, au descoperit multitudinea de păsări din țara noastră, frumusețea acestora.

  Ne-am oprit la un vestitor al primăverii: rândunica.

  Am memorat versuri, am desenat, ne-am jucat cu cartonul și rândunele am realizat.

  Am fost surprinse de răspunsurile primite de la elevii mei la întrebarea „Ce învățăm de la păsări?”:

  „Păsările ne învăță să fim buni, trilurile lor sunt gratuite.”

  „Ne fac să zâmbim. Chiar dacă suntem triști zâmbim când le vedem frumusețea, penajul.”
  „Ne învață să fim puternici, curajoși, să zburăm ca ele.”

  „Învățăm de la ele să ne întoarcem la casa părintească și după ce vom crește, vom fi adulți, așa cum se întorc ele la vechile cuiburi în fiecare an.”

  Unul dintre vestitorii primăverii este și rândunica.

  Au învățat câteva versuri care descriu rândunica și comportamentul acesteia.

  „Sub streașina de la casă,
  Rândunica inimoasă
  Face cuib rotund din lut
  Pentru pui, și un așternut
  De puf moale pregătește.
  Când e gata, ea clocește
  Ouă mici cât o alună.
  Din văzduh gâze adună.
  Are roșu sub bărbiță,
  Coada ca o furculiță,
  Pieptul alb ca de mireasă,
  Spate negru de mătasă.
  Toamna se duce din țară, primăvara vine iară.”

  Copiii au desenat după indicații rândunele, și după un model au reușit să realizeze fiecare câte o rândunică din carton.

  Profesori învățător primar Carmen Suliman & Dana Brăneanu