Cercul Pedagogic al Învățătorilor din zona Fălticeni. Ateliere de lucru pentru comunicare eficientă cu părinții

Pe 24 noiembrie 2023 la Școala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni s-a desfășurat Cercul Pedagogic al Învățătorilor din zona Fălticeni la clasele a IV-a. Tema a fost „Valorificarea elementelor din orizontul local în activitatea de predare-învățare din învățămânul primar”, iar atelierele de lucru s-au desfășurat sub mottoul “Pași esențiali în comunicarea eficientă cu părinții”.

Orizontul local constituie laboratorul natural “fidel” unde copiii intră în contact cu lumea reală a obiectelor şi fenomenelor .De aceea este cunoscut că valoarea instructiv-educativă a drumețiilor și excursiilor contribuie la dezvoltarea simţului de observaţie al elevilor, a interesului pentru geografie şi a capacităţii de înţelegere a realităţii înconjurătoare.

Prin imaginea de ansamblu asupra componentelor mediului înconjurător orizontul local contribuie, de asemenea, la lărgirea orizontului geografic al elevilor, întregeşte efectul instructiv-educativ al activităţilor didactice şi realizează legătura între teorie şi practică.

În ceea ce privește partea culturală, considerăm că o localitate trăiește prin personalitățile ce o reprezintă, iar Fălticeniul chiar abundă, situându-se pe podium.

Muzeul de Artă ”Ion Irimescu”, Galeria Oamenilor de Seamă, Casa Memorială ”Mihail Sadoveanu”, Casa Memorială ”Artur Gorovei”, casa în care a locuit Ion Creangă pe vremea când a studiat la Școala de Catiheți, toate își aduc aportul ca exemple de perseverență și admirație și sunt parte din moștenirea noastră genetică.

Cadrele didactice s-au deplasat la Casa “Mihail Sadoveanu” și au ascultat cu nesaț explicațiile bine documentate ale ghidului , apoi au participat la atelierele de lucru din școală unde au intrat în rolul copiilor și s-au delectat cu jocuri diferite : “Ghemul călător”, “ Construiește ca mine”, “ Desenează și tu ”, “Brățara colaborării”.

Prin astfel de lecții în afara spațiului școlii cât și prin excursiile şcolare se stimulează curiozitatea , se dezvoltă spiritul de prietenie, de colectiv, de voinţă, disciplină, iniţiativă precum şi deprinderi, priceperi de ordin gospodăresc și practic, folositoare în viaţă.

Ca o concluzie, pot afirma că învățarea este mult mai eficientă atunci când trecerea este graduală, de la concret la abstract, iar orizontul local, ca materialitate, este o resursă accesibilă nouă, cadrelor didactice, și atractivă pentru elevi.

Mulțumim tuturor participanților la activități și felicităm cadrele didactice direct implicate!