Experiențe inedite pentru Școala Gimnazială „Ion Irimescu” în cadrul proiectelor Erasmus+


În perioada 25-29 noiembrie, respectiv 2-6 decembrie 2019, Școala Gimnazială „Ion Irimescu” Fălticeni a participat cu patru elevi, Daria Purdilă, David Păiuș, Mihnea Dulgheriu, Eric Egyed) și șase profesori, Cătălina Purdilă, Cristina-Maria Onesim, Costică Parfenie, Adrian Țipău, Daniel Olariu și Florin Onesim) la două mobilități Erasmus+, componente ale celor două proiecte pe care momentan le are în desfășurare – Cultural Heritage and ICT și Do best with Waste.

În cadrul ambelor proiecte, au participat elevi şi profesori din diferite ţări: Turcia, Portugalia, Macedonia, Lituania, Bulgaria, Italia şi Polonia.

Ambele fluxuri s-au desfășurat în Ankara, Turcia, primul la Ozel Yukselen Anadolu Lisesi, o școală privata care este renumită pentru dorința fondatorilor și a profesorilor de a excela, cu o experiență vastă în proiectele Erasmus+, iar al doilea la Kardesler Cumhuriyet Ortaokulu, o scoală publică cu rezultate excepționale obținute în decursul anilor.

Zilele de proiect au fost foarte încărcate. Atât profesorii, cât și elevii au participat la multe workshop-uri, la vizite de lucru și la activități diverse.

Cu acest prilej, elevii şi profesorii implicați în proiect au putut observa modul de viață din Ankara, maniera turcească de predare la clase, minunatele bijuterii arhitecturale, unice în lume, din Ankara și, nu în ultimul rând, Cappadocia, o regiune istorică din centrul Anatoliei, renumită pentru formele de relief, pentru orașele subterane și pentru ceramica deosebită.

Pentru elevii participanți a fost o experiență inedită, aceștia luând contact direct cu modul de viață a partenerilor turci, au legat prietenii care momentan se consolidează, și astfel, am creionat împreună valorile comune pe care Erasmus+ le desăvârșește.