Concurs de gătit pentru elevi Masterchef

Într-o perioadă în care evaluările internaționale PISA au scos în evidență, o dată în plus, că problematica analfabetismului funcțional rămâne „călcâiul lui Ahile” în învățământul românesc, Școala Gimnazială „Ion Irimescu” încercă să contrabalanseze acest fenomen prin implicarea elevilor în activități care să valorifice cunoștințele acumulate de aceștia în diferite arii curriculare, în contextele vieții cotidiene prezente și viitoare.

O astfel de activitate este și cea desfășurată vineri, 9 decembrie 2016, activitate din cadrul Proiectului Internațional „Mănâncă responsabil”, coordonat de profesorul pentru învățământ primar Carmen Suliman, proiect ce se află în al doilea an de derulare atât la nivel național cât și la nivelul școlii. Pentru acest an școlar activitățile desfășurate, printre care și cea de vineri, s-au desprins din domeniul „Produse locale și de sezon”.

Activitățile proiectului au ca obiective centrale dezvoltarea gândirii critice a elevilor și creșterea gradului de conștientizare a elevilor, părinților și a întregii societăți privind impactul global al alegerilor noastre de zi cu zi.

Activitatea desfășurată vineri sub titlul „Master chef junior – Responsible eating”, a strâns într-un demers comun de conștientizare a importanței alegerilor alimentare responsabile peste 100 de elevi, 60 de părinți și cadrele didactice din învățământul primar și profesorii diriginți ai Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu”.

Aceasta a avut două secțiuni: elevii din ciclul primar au participat la un concurs de afișe cu rețete sănătoase ce au fost prezentate făcând uz de multa imaginație și creativitate, iar cei din ciclul gimnazial au gătit cu entuziasm, asistați de către părinți, rețete care să se încadreze în tema dată.

Ambele secțiuni au fost jurizate de invitații speciali prezenți la activitate: Cătălin Coman, primarul Municipiului Fălticeni, Laurențiu Bălău, din partea administrației Pieței Agroalimentare Fălticeni, Petrea Amariei, Cristi Constantin – producători locali și Niculina Guliga, medic rezident Spitalul Județean de Urgență Suceava, care au împărtășit asistenței prezente părerea lor, bazată pe experiența de viață sau profesională a fiecăruia, cu privire la tema activității.

Activitatea s-a încheiat cu premierea echipajelor câștigătoare, o degustare din partea asistenței a preparatelor din concurs și, speră organizatorii, cu câteva obișnuințe alimentare nocive schimbate și o responsabilizare a comportamentelor alimentare ale celor prezenți.