Am sărbătorit Ziua Alimentației

Vremea nu tocmai prielnică de la acest sfârșit de săptămână ne-a determinat ca activitatea planificată pe 16 octombrie, de Ziua Mondiala a Alimentației (World Food Day) să o desfășurăm astăzi, 17 octombrie. Obiectivul urmărit a fost stimularea şi promovarea unei alimentaţii sănătoase pentru o viaţă sănătoasă. Ne dorim să formăm convingeri și obișnuințe de a consuma mâncare sănătoasă, în detrimentul uneia bogate în substanţe care nu fac bine organismului, de tipul coloranţilor, conservanţilor, să consumăm mai ales mâncare pregătită acasă, să consumăm fructe și legume adecvate sezonului, să fie înțeleasă importanța achiziționării de alimente care provin de la distante cât mai mici.

Beneficiarii direcți ai acestei activități, elevii Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu”, pe parcursul săptămânii trecute, s-au pregătit pentru această activitate astfel sub îndrumarea profesorilor diriginți și învățători: la nivelul fiecărei clase s-au desfășurat activități prin care s-au reamintit beneficiile fructelor și legumelor și în care s-au informat despre modul în care ne putem procura hrana adecvat și corect.

Deoarece este toamnă, și pentru că în casele lor s-au pregătit diverse conserve din legume și fructe, elevii au prezentat astfel de produse obținute în casă. Ei au organizat la clase și degustări și au hotărât să se organizeze un târg de toamnă cu conserve realizate acasă.

Pentru ca acțiunea de astăzi să aibă un impact mai mare s-au împărțit pliante cu informații despre școala noastră, despre Proiectul ”Mănâncă Responsabil”, în cadrul căruia am desfășurat această activitate. Astfel părinții, cadrele didactice, alte persoane care astăzi au trecut prin școală, au putut achiziționa, contra cost, unul din delicioasele borcane cu zacuscă sau compot, dulceață, donate de elevii școlii.

Nu trebuie uitat că aceste borcane au fost cosmetizate cu etichete create de elevii școlii, sub îndrumarea profesoarei de desen Oana Cepoi, la fel ca și afișul activității noastre ca mărturie pentru munca depusă.

Sperăm ca degustarea din familie, însoțită de povestea zilei de azi să stârnească ecouri în mințile adulților și să-i determine să cumpere și să mănânce responsabil.