Violența nu este Cool

De ce suntem violenți? De ce ne transformăm din buddy in bully?

Când un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoștințe sau de colegi, vorbim de bullying. Uneori, aceste tachinări se transformă în îmbrânciri, vorbe urâte sau, în unele cazuri, în atacuri fizice.

La noi în clasă cele mai frecvente situații de violență sunt provocate de colegii care doresc să câștige atenție, să fie populari.

Comportamentul lor este încurajat de reacția victimelor. Ei își enervează colegul, în mod repetat, pentru a se distra pe seama reacțiilor acestuia – supărare, enervare, plâns, limbaj violent la care să răspundă cu violență.

Eu cred că violența este folosită de cei slabi, care nu pot să rezolve un conflict pe cale pașnică.

Folosesc violența ca să se descarce, fără să se gândească la consecințe. Durerea celuilalt îi face să se simtă, din păcate, „învingători”.

Toate acestea se întâmplă pentru că nu au reușit să abordeze problema corect, fără violență.

Consider că o persoană violentă se gândește la cum să îl facă pe celălalt să sufere, pentru că și el, la rândul său, a fost victimă. (violența naște violență)

Un sfat pentru cei care folosesc violența intenționat, din plictiseală, răutate, fără să se gândească la consecințe: rezolvă-ți problema cu celălalt în alt mod, iar dacă îl vezi că nu reacționează la mișcările tale de karate, consideră-l pe el câștigător, nu pe tine care ai încercat să-i arăți cine-i șeful.

Delia Gavriluț (clasa 8 C).