Experiențe Erasmus în Portugalia

Experiența Erasmus+ s-a îmbogățit în cursul lunii iunie pentru elevii Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu”, aceștia participând în Portugalia, în localitatea Esposende, la malul Oceanul Atlantic, la 50 de km de orașul Porto, la diferite activități din cadrul proiectului „Do best with waste”.

În cele cinci zile de proiect, 13-17.06, cei patru elevi și doi profesori au participat la variate activități de tipul LTTA (learning and teaching activities).

A fost o ocazie unică pentru participanți de a descoperi cultura și obiceiurile poporului portughez și de a lucra în echipă cu elevi din mai multe țări: Turcia, Italia, Polonia și Bulgaria.

Elevii au fost foarte încântați de experiențe, astfel au dorit să împărtășească câteva gânduri.

LUNI

Ziua de luni a fost una plină de emoții.

Dimineață, după micul-dejun, am pornit spre școală. Acolo ne-au întâmpinat partenerii portughezi, apoi a avut loc festivitatea de deschidere a mobilității. Corul școlii ne-a încântat cu melodii tradiționale și cu tematică școlară.

Câțiva elevi, îmbrăcați în costume tradiționale portugheze, au vorbit despre costumul purtat și îndelednicirea la care era folosit.

Fiecare țară a prezentat mai multe filme despre legume și despre culturile existente în zona orașului pe care îl reprezintă.

Elevii din Portugalia ne-au împărtășit un material despre compost și despre întrebuințarea sa.

După o pauză, a urmat vizitarea școlii și a resurselor educaționale pe care aceasta le oferă.

Am mers la pas prin oraș, am văzut principalele obiective turistice ale acestuia, biblioteca municipală, biserica barocă din centrul istoric ce datează de la mijlocul secolului al XVII-lea (Igreja Da Misericordia De Esposende), iar ziua s-a terminat cu vizita la primărie, unde viceprimarul ne-a înfățișat mai multe materiale despre Esposende, am avut ocazia să-i punem întrebări despre metodele de gestionare a principalelor activități caracteristice municipalității.

Obosiți, ne-am întors la hotel, apoi am mers în oraș pentru a servi cina.

MARȚI

De dimineață am coborât la recepție pentru a merge să luăm micul-dejun pentru că într-o oră trebuia să pornim spre școală. Am terminat de mâncat și ne-am dus înapoi în camerele noastre pentru a ne pregăti de plecare.

Ne-am pornit spre scoală unde ne așteptau elevii din Portugalia, în același timp a venit și autocarul cu care trebuia să plecăm. Când am ajuns, ne-am urcat în autocar și am și pornit spre Braga. Drumul nu a fost foarte lung, ca și cum am fi mers de la Fălticeni la Suceava.

Când am ajuns acolo, toate țarile au mers cu grupul lor unde au vrut, am avut free time. Eu cu grupul meu am vizitat centrul vechi al orașului unde am văzut frumoasa arhitectură și principalele atracții, apoi am fost la mall, pentru a cumpăra suveniruri și, poate, câteva haine.

Am mers destul de mult până acolo, deoarece era departe de locul unde ne-a lăsat autocarul. Când am ajuns la acel centru comercial am fost destul de impresionați pentru că mall-ul era foarte mare.

Intrând aici am fost întâmpinați de magazinul numit Swarovski, unde am intrat să ne uităm ce prețuri erau. Într-adevăr, prețurile erau foarte mari, dar am mers de curiozitate. În acea zi am petrecut mult timp în mall pentru cumpărături (a fost cam singura perioadă din mobilitate când am avut timp liber).

Acolo am văzut o multitudine de produse nemaiîntâlnite în Romania. După cumpărături, am plecat spre autocar pentru a ne porni spre Esposende. Ajunși la hotel ne-am grăbit să ne pregătim, pentru că la ora șase trebuiau să vină niște copii care ne luau la ei acasă pentru a cina cu familiile lor.

Fata la care am mers eu împreună cu colegul meu, Denis, se numea Maria. Era o fată foarte drăguță.

La început când am ajuns am făcut cunoștință, iar apoi ne-a prezentat casa. La scurt timp ne-a întrebat dacă vrem să mergem să ne prezinte și fosta casă a părinților Mariei, iar noi am vrut. Pe drum am început să vorbim despre câți câini avem fiecare.

După ce am ajuns ne-au întâmpinat cei doi câini ai ei. Era o curte foarte frumoasă, deoarece era renovată de fratele mamei Mariei, care locuia acolo. A început să ne prezinte și casa care era una destul de drăguță. Prima data ne-a arătat camera de petrecere unde lucra unchiul ei, din câte am văzut.

La etaj erau două camere unde se cazau oamenii.

După două ore, am luat cina, am mâncat orez cu ceafă de porc. În jurul orei nouă seara am ieșit în oraș. Eu, Maria, Denis și prietenele Mariei cu care am mers într-un parc, iar eu cu Denis am început sa facem sport si sa vorbim cu fetele. La ora zece ne-am îndreptat spre hotel.

Ajunși, ne-am luat rămas bun de la fete și am plecat să ne odihnim.” (Iustin Ceparu)

MIERCURI

De dimineață am coborât la sala de mese pentru a merge să luăm micul-dejun pentru că într-o ora trebuia să pornim spre școală. Am terminat de mâncat și ne-am dus înapoi în camerele noastre pentru a ne pregăti de plecare.

Ne-am pornit către școală cu o mică întârziere, dar tot am ajuns la activitate. Trebuia să facem niște ghivece decorative, din mușchi de copac. Tot ce trebuia sa faci era să umezești solul care ne-a fost oferit si să formezi o bilă de pământ în jurul rădăcinilor unei plante și să legi mușchi de acea bilă de pământ pentru a o fixa.

După terminarea ornamentelor ne-am îndreptat spre cantină, unde am luat prânzul. După ce am terminat de mâncat am mai stat puțin în curtea școlii unde am socializat și ne-am urcat în autocar. Ne îndreptam spre sediul unei organizații ecologice a orașului Esposende, cu numele Esposende Ambiente.

Ni s-a prezentat modul în care se pot proteja mediul, fauna si vegetația zonei respective și importanța plantării speciilor native de arbori. Apoi am mers într-o casa cu tot felul de jocuri cu tema ecologică unde am petrecut timp distrându-ne în fața ecranelor tactile.

După ceva timp, ne-am îndreptat spre grădina sediului unde ni s-au prezentat mai multe specii de plante aromate și arbori. La sfârșitul vizitei ni s-a permis să plantăm câte o plantă aromată folosind compostul făcut acolo.

Apoi ne-am îndreptat spre zona muntoasă a orașului, unde am descoperit un superb sat fortificat din epoca fierului, numit Castro de Sao Lourenco.

La sfârșitul zilei, am mers la plimbare și am luat cina în oraș. (Denis Ochiană)

JOI

Dimineață am coborât la recepție, deoarece voiam să iau micul-dejun. Apoi am așteptat să ajungă toate lumea pentru că trebuia să mergem în Porto.

Am mers cu autocarul în jur de 45 de minute, iar acesta ne-a lăsat în apropierea falezei. Fiecare grup a mers unde a dorit. Noi am decis să vizităm mai întâi o catedrala numită Se de Porto. Aceasta are o arhitectura romană, fiind una dintre cele mai vechi monumente ale orașului.

Igreja dos Clérigos era la doar cinci minute distanță, așa că am decis să o vizităm, după ce mâncăm.

Acolo era în desfășurare un fel de eveniment religios, iar participanții erau îmbrăcați în uniforme colorate și țineau în mână câte o pancartă pe care scria ceva în portugheză.

Din păcate, nu am mâncat nimic tradițional, deoarece ploua și ne-am grăbit să găsim adăpost. După aceea am mai vizitat trei biserici în stil baroc și, în final, am ajuns la ultima atracție vizitată – gara.

Mi-a plăcut foarte mult, deoarece aceasta avea picturi istorice pe pereți, pictate pe bucăți mici de ceramică. Se făcuse târziu și am fost nevoit să mă întorc la autocar.

Am așteptat în jur de o oră, deoarece italienii au mers cu telegondola și au întârziat foarte mult.

Într-un final, am ajuns la hotel. Diego, portughezul la care trebuia să merg a venit să ne ia pe mine și pe Luca. El ne-a dus să vizităm niște case vechi de mii de ani. Acestea erau localizate pe un deal, iar în vârful dealului se afla o biserica. Apoi am mers la el acasă.

Acesta locuia într-o garsoniera împreuna cu familia lui, nașul lui și prietena nașului. Nu era o familie bogată, din contra era destul de modestă, dar m-a mirat faptul că ei erau fericiți și nu păreau afectați de eventualele neajunsuri.

Într-un final, am ajuns la hotel si m-am culcat, deoarece eram foarte obosit. Personal, mi-a plăcut cel mai mult arhitectura bisericilor și curățenia de pe străzi. (Vlad Petrov)

VINERI

Ultima zi din mobilitatea Erasmus. Am așteptat cu nerăbdare această zi, deoarece era dedicată activităților nautice.

Dimineață, am luat micul dejun, apoi am jucat tenis. Am mers la școală unde am primit fiecare câte o bicicletă și am pedalat apoi din Esposende până în Fão.

Tot drumul am mers pe marginea drumului, dar când am ajuns la un pod, îndrumătorii de grup au oprit o bandă întreagă de circulație ca să putem trece. Am avut de pedalat apoi o vreme printr-o pădure și am ajuns, în sfârșit, la locul unde urma să avem activitățile nautice.

Când am ajuns am văzut că ne vom plimba cu caiacul și cu placa de surf pe un râu.

După ce am primit o vestă de salvare, m-am urcat cu un coleg într-un caiac și am învățat rapid cum funcționează; am observat că era ușor să te răstorni cu tot cu barcă. Apoi am vrut să încerc și placa de surf. Eu credeam că e ușor să te dezechilibrezi cu caiacul, dar, se pare, că era de zece ori mai greu să stai în picioare pe placă fără să cazi.

Cu toate că era greu, era și distractiv în același timp!

După-amiază ne-am întors la școală să lăsăm bicicletele și ne-am dus la hotel. Am avut timp liber până la ora 19, timp în care am jucat șah și ne-am pregătit pentru petrecerea de rămas bun.

Petrecerea se ținea la școală, într-o sală ce mi s-a părut mică la început, dar apoi am văzut că era destul de mare ca să încăpem toți. A fost foarte distractiv la petrecere, am cunoscut persoane noi, am dansat și am povestit mult, legând prietenii ce vor dăinui.

Ziua de vineri a fost cea mai distractivă dintre toate!

Pentru mine, experiența din Portugalia a fost un vis împlinit. Am avut ocazia să cunosc o altfel de lume, altfel de peisaje și oameni ce s-au dovedit a fi deosebiți.

Am rămas cu multe amintiri frumoase și recomand tuturor o vacanță în Portugalia! (Luca Ivanov)