Schimb de experiență în Italia pentru mai mulți elevi și profesori de la Școala Gimnazială ”Ion Irimescu” Fălticeni

În cadrul proiectului de parteneriat european intitulat „Do best with waste”, desfășurat sub egida programului Erasmus +, cinci elevi și trei profesori ai Școlii Gimnaziale ”Ion Irimescu” Fălticeni au fost implicați în cea de-a treia mobilitate desfășurată în Bologna, Italia. Astfel, în perioada 7-14 mai 2022, în cadrul programului au fost puse bazele unei experiențe culturale unice, implicând participanți din Polonia, Turcia, Portugalia, Bulgaria, România și Italia.

În rândurile ce urmează descriem această minunată experiență văzută prin ochii copiilor participanți.

Prima zi

Pe data de 9 mai 2022 au început activitațile din cadrul mobilității în Italia.

Ziua a început de la hotel, unde ne-a preluat o doamnă profesoară, ca să ne ghideze până la școală. Am luat un mijloc de transport în comun, iar în 10 minute am ajuns la unitatea de învățământ. Aceasta era construită lânga clădirea claselor primare. Acolo, „piticii” ne-au întâmpinat cu mici stegulețe ale țărilor din proiect: România, Bulgaria, Italia, Polonia, Portugalia și Turcia.

După scurt timp, am ajuns pe o porțiune de pământ amenajată pentru activitațile sportive. În capătul terenului erau patru liceeni care au cântat mai multe melodii de jazz.

A urmat o lecție în aer liber despre genurile de muzică.

După-amiază, am mers cu un trenuleț electric prin orăselul Bologna. Acesta cuprinde foarte multe clădiri vechi, catedrale, universități etc.

A fost o experientă minunată, pe care nu o voi uita niciodată! – Cristina Luncănița

”Experiența mea în proiectul ERASMUS+” – ziua de marți

În perioada 7 – 14 mai am fost împreună cu grupul de colegi și profesori în Italia în cadrul proiectului ERASMUS+. Am plecat pe data de 7 mai, cu avionul, în orașul Bologna din nordul Italiei.

Când am ajuns pe aeroportul din Bologna ne așteptau părinții elevilor cu care urma să fim parteneri în proiect și am fost conduși la hotel.

Ne-am odihnit, iar a doua zi, dumincă, am făcut o excursie la Veneția, unde ne-am dorit să ajungem de mult timp.

Luni au început activitățile prevăzute în proiect și am avut ocazia să cunoaștem toți participanții. Cel mai mult mi-a plăcut ziua de marți. Am vizitat Parcul Cavaioni. Este un parc mare, liniștit, cu peluze deschise și alei de plimbare prin grădini, pajiști și pădure.

Acolo au avut loc mai multe activități. Am fost împărțiți în două echipe.

În echipa din care făceam parte erau colegi din toate țările participante în proiect: Portugalia, Bulgaria, Polonia, Turcia și Italia. Am dezbătut problema materialelor refolosibile, prezentând diferite modalități de a le reutiliza. Ne-am întâlnit cu cealaltă echipă și am organizat un joc în care, din mai multe materiale trebuia să le separăm în trei categorii: materiale refolosibile, materiale reciclabile și materiale inutilizabile.

Al doilea joc a fost unul în care am folosit anumite materiale pentru a crea vestimentație. Ultimul joc a fost un „Treasure hunt” (căutare de comori) unde căutam indicii prin parc care să ne ducă spre punctul final, unde am avut de rezolvat un rebus legat de elemente din natură.

După aceste întreceri, am luat masa la un restaurant din parc. După masă, ne-am mai distrat în parc, în locuri special amenajate.

Când am ajuns în centrul orașului, am fost așteptați de părinții elevilor italieni pentru a ne invita să luăm cina la casele lor.

Deși fiecare zi din proiect a fost frumoasă, aceasta a fost deosebită pentru mine! – Doriana Floriștean

Miercuri – ”Aventura în Florența”

După minunata cină de marți, am plecat pe un drum feroviar spre Florența. După un drum nu foarte lung, de aproximativ două ore am ajuns la Gara Florența, undeva în centrul orasului. Odată ce am ajuns am fost uimiți atât de frumusețea orașului, cât și de mărimea acestuia.

Am avut o impresie la modul “De ce nu avem așa ceva în România?”, mai ales la vederea catedralei ce se întindea pe o suprafață enormă, având cam 200 metri în lungime.

Odata ce am ajuns în centrul orasului am avut parte de un ghid care ne-a făcut un tur interesant al orașului ce a durat în jur de 3 ore, fiecare dintre noi având dispozitive de ascultare (căști în urechi), în care se auzeau indicațiile ghidului.

După finalizarea prezentării celor mai importante obiective din Florența „am dat o tură” pentru a cumpăra suveniruri, apoi ne-am pornit spre hotel .- Mircia Grădinaru

A patra zi din proiect

Joi, a fost o zi frumoasă în care am avut parte de cele mai interesante activități.

De dimineață, pe la ora 8, ne-am suit în autobuz cu direcția spre un sediu cu activități pentru copii. La acel sediu, am construit orașe din materiale precum lemn și tuburi de plastic. Au fost mai multe camere și am fost împărțiți pe doua echipe care se jucau cu toate materialele din camerele respective.

Puțin mai pe la amiază am avut parte de un prânz foarte bogat. Imediat după prânz am mers înspre “Muzeul Ferrari”, unde am admirat mașinile foarte frumoase de curse, precum Formula 1, și alte mașini de stradă cu un preț foarte ridicat.

Dupa ce am terminat turul la muzeu, am plecat înapoi spre orașul principal BOLOGNA. În Bologna familiile ne așteptau în stația de autobuz, pentru a putea petrece timpul cu elevii italieni din programul Erasmus+. Eu am fost însoțit de un baiat pe nume Federico, și timpul petrecut cu el și cu familia lui, a fost unul foarte draguț.

Seara am fost să luăm cina cu o altă familie la care se afla colegul meu din România. Ne-am jucat tenis de masă, iar peste ceva timp am fost la un picnic cu ambele familii și am făcut poze.

După o zi lungă ca aceasta, pentru rămas bun de la familia respectivă, am fost să savurăm o înghețată în parc, apoi am mers spre hotel! – Dragoș Tănasă

Ultima zi în Bologna

Ziua de vineri a început cu turul școlii care a fost urmat de câteva jocuri în sala de spectacol prin care se promovau reciclarea și refolosirea materialelor. A fost urmată de o vizită la un parc tematic, dedicat sectorului agroalimentar și gastronomiei numit FICO, unde toată ideea era să vezi cum se fac diferite preparate și să le guști.

De asemenea, în același loc era și un parc de distracții care avea tema vieții la țară și a animalelor de acolo.

Toată mâncarea pe care am degustat-o în Italia a fost foarte bună, dar personal v-aș recomanda Tortellini. Tortellini sunt un tip de pastă făinoasă cu ou și cu umplutură în interior, originară din Bologna, de obicei se folosesc în supă și sunt foarte bune” – Serafim Bacalu

Dincolo de schimbul de experință, această minunată călătorie ne-a adus și mulți prieteni, atât în rândul elevilor, cât și al profesorilor.

Așteptăm cu nerăbdare să îi revedem în luna septembrie când se va desfășura mobilitatea la unitatea noastră de învățământ.