Suntem gazdele Proiectului Erasmus+ pentru elevi și profesori din Lituania, Macedonia, Portugalia, și Turcia

Școala Gimnazială „Ion Irimescu” a avut o ultimă săptămână de februarie mai specială. A fost gazdă în proiectul Erasmus + CULTURAL HERITAGE AND ICT. Oaspeți, profesori și elevi, din cinci țări – Turcia (Ankara și Antalya), Portugalia – Villa Verde, Macedonia – Bitola și Lituania – Marijampole – au participat timp de cinci zile la activitățile culturale propuse de echipa Erasmus+ din școală.

Ziua de luni a debutat cu o ceremonie de deschidere a proiectului, în cadrul căreia echipele partenere au fost primite călduros, simțind ospitalitatea caracteristică moldovenilor.

După intonarea imnului, fiecare țară a făcut o scurtă prezentare asupra orașului și a școlii de unde vine, apoi, împreună cu profesorii și elevii români, au participat la câteva ateliere de lucru cu temă tradițională și au vizionat prezentări ale mâncărurilor/prăjiturilor tradiționale caracteristice fiecărei țări. Ziua a continuat cu o vizită la primărie și la muzeele din Fălticeni.

Ziua de marți a început cu un concurs TIC, pe platforma Kahoot, elevii consolidându-și informațiile de cultură generală. În urma concursului toate echipele au fost câștigătoare.

Această zi a fost caracterizată de laitmotivul „tradițional”, membrii proiectului mergând la Dolhești, unde au desfășurat activități sub îndrumarea unor extraordinar de ospitalieri săteni. Dintre ele amintim: vizită la morar, la fierar, la cojocar. Pentru unii poate prima dată aluatul a căpătat formă sub mâinile lor, realizând niște frumoase plăcinte pe care ulterior le-au mâncat.

Un moment inedit a fost la stână, unde oaspeții noștri au avut ocazia de a proba activitățile oierilor și de a lucra alături de ei. Seara s-a terminat cu un moment tradițional, unde Formația „Megieșii”, din Cornu Luncii, împreună cu tinerii talentați de la Clubul Copiilor, sub îndrumarea doamnei Lenuța Rusu, au încântat audiența.

Ziua de miercuri a fost dedicată unei scurte vizite la Universitatea ,,Ștefan cel Mare”, la Muzeul de Istorie și la Cetatea de Scaun, momente în care oaspeții au fost cuprinși de spiritul cultural și fermecați de frumusețile locurilor.

Renumitele mănăstiri din Bucovina au fost vizitate joi. Toți participanții, fiind pentru prima oară în Bucovina, și-au exprimat admirația profundă pentru lăcașurile de cult vechi, ctitorite acum sute de ani de domnitori și figuri istorice importante. Punctul culminant a fost constituit de plimbarea de neuitat cu Mocănița Huțulca de la Moldovița, într-un peisaj feeric, cu ninsoare abundentă, ca în povești.

Ziua s-a terminat cu o vizită la Salina de la Cacica, una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa, prilej cu care musafirii au inspirat aerul sărat din interior, astfel contribuind la menținerea sănătății căilor respiratorii și la întărirea sistemului imunitar.

Ultima zi a fost dedicată unui atelier de pictură pe lemn. Participanții au avut la dispoziție bucăți circulare de lemn pe care au pictat motive tradiționale românești, acestea reprezentând ulterior suvenire lucrate manual.

Mobilitatea s-a sfârșit seara, cu o petrecere de despărțire, în care emoțiile elevilor și-au spus cuvântul, întrucât aceștia s-au atașat unii de alții, exprimându-și dorința de a menține legătura cu partenerii români, care s-au dovedit a fi foarte ospitalieri și deschiși către nou.

Feedback-ul mobilității a fost unul mai mult decât pozitiv, atât profesorii cât și elevii parteneri afirmând nemijlocit că vor să se mai întoarcă în frumosul nostru oraș de pe valea Șomuzului.

Cu acest prilej, aș dori să mulțumesc părinților pentru implicarea în buna desfășurare a proiectului și aportului de plus de valoare proiectului.  Toți elevii s-au simțit extraordinar și s-au creat legături între ei care se pare că vor dăinui mulți ani. De asemenea, doresc să mulțumesc echipei de profesori implicați în proiectul CULTURAL HERITAGE AND ICT.

Rodul muncii acestora a fost unul apreciat de toți,  lucru afirmat de profesorii parteneri care au înțeles și au remarcat ce înseamnă ospitalitatea românească și au realizat ce este cu adevărat România.