Scrisori cu suflet

Gânduri sincere despre ceea ce reprezintă Pământul…

Gânduri din suflete curate de copii despre minunata locuință a Omenirii…

Scrisori cu suflet către draga noastră planetă, Terra…, toate aceste încercări demonstrează că tânăra generație conștientizează importanța pe care trebuie să o dăm resurselor naturale, ecologizării planetei, păstrării ei ca pe un bun al tuturor, dar care trebuie lăsat moștenire celor care vor urma.

(clasele: a V-a B, a V-a C, a VII-a B, a VIII-a B, a VIII-a C, profesori Anca Năstacă, Adrian Țipău, Cristina Onesim, Mihaela Trifan).

Mă plec în fața ta, tânără generație de iubitori ai naturii!

Profesor Carmen Suliman


Dragă Terra,

Din momentul în care am aflat despre poluarea solului și efectele acesteia asupra fructelor și a legumelor, m-am gândit mult la acest subiect. Am realizat un lucru care ar trebui adus neapărat în atenția lumii. Din câte am auzit de la părinți, pe vremuri, fiecare om avea principiile sale și nu se gândea doar la el, ci și la mediul înconjurător.

Adulții erau dispuși să muncească alături de colegii lor de la serviciu și erau împăcați cu gândul la faptul că ei reprezentau un ajutor pentru alți oameni. Dacă ar fi să spun ideea principală a lucrurilor menționate anterior, m-aș folosi de un citat de Ralph Waldo Emerson: „Un om este mai atent la banii lui decât la principiile sale”.

În momentul de față, trăim într-o lume în care visul tuturor copiilor este să poată să folosească telefonul cât mai mult și să nu fie nevoiți să meargă la școală sau să aibă orice fel de responsabilitate, iar visul adulților poate fi descris foarte ușor printr-un singur cuvânt – „bani”. Ei vor să fie plătiți regește, făcând tot mai puțină treabă, iar în restul timpului liber să se relaxeze.

Am ajuns în timpuri în care nici nu mai poți face diferența dintre adulții care aruncă gunoaie mărunte pe jos în mod iresponsabil și copiii care își aruncă lucrurile prin cameră, creând dezordine. Din cauza acestor gunoaie mărunte ne otrăvim singuri. Dar cum pot aceste gunoaie să otrăvească oameni? Este foarte simplu: „Nimic nu se pierde, totul se transformă ”.

Acesta nu este doar un slogan care sună bine, dar, în același timp, este un slogan care ne avertizează cu privire la faptul că gunoaiele nu dispar printr-un portal magic. Acestea se descompun, otrăvind solul.

Eu sunt destul de sigură că solul otrăvit și legumele sau pomii fructiferi nu reprezintă o combinație prea bună. Din cauza sa, legumele sunt contaminate cu tot felul de substanțe care nu aduc nimic în afară de rău, și nici îngrășămintele chimice nu sunt o combinație benefică împreună cu pomii fructiferi, și legumele cultivate în solul în care a fost adăugat acest tip de îngrășământ.

Mi-ar plăcea să mă opresc aici și să nu mai aduc vorba despre multele substanțe cu care sunt stropite legumele de către fermieri sau de restul modalităților chimice prin care legumele sau fructele pot fi făcute mai aspectuoase.

Dacă tot am deschis subiectul, mă tem că mai am câte ceva de spus, cum ar fi faptul că fructele și legumele bio se găsesc destul de greu și, totodată, la prețuri piperate în comerț, din cauza celor care conțin cantități mari de chimicale, conservanți și cine mai știe ce, care sunt peste tot.

Mie nu-mi dă pace gândul că predomină oamenii cu un stil de viață nesănătos, oamenii care arunca orice gunoi pe jos, poluând solul, și oamenii care se gândesc doar la ei în zilele noastre, știind că pe vremea comunismului nimeni nu mânca mai mult decât primea de mâncare, iar oricine arunca gunoaie pe jos era pedepsit și oamenii se gândeau la binele comun, dovada acestui fapt fiind revoluția din 1989.

Acum, în lipsa regulilor care erau atât de multe încât te pierdeai printre cifre, când încercai să le numeri, toată lumea s-a lăsat pradă lenei și comodității. Lumea are nevoie de un duș rece! Exact din acest motiv propun să fie lansat proiectul „Sănătatea comunistă”! Acest proiect reprezintă un set de reguli care trebuie respectate de fiecare cetățean al localității în care a fost pus în aplicare.

În acest set se găsesc și reguli pentru menținerea sănătății și pentru eliminarea poluării. Fiecare participant va primi un aparat multifuncțional micuț care are funcția de a-i spune utilizatorului când să facă niște exerciții sportive, cum să mănânce sănătos, cum să se hidrateze …

Acest aparat vine cu un cod care, dacă este scanat la casa de marcat a vreunui supermarket cu produse bio, oferă deținătorului acelui aparat un coș de alimente bio gratuit la fiecare achiziție săptămânală. O altă funcție interesantă a aparatului este faptul că este dotat cu un cip care conține un cod diferit pentru fiecare persoană și care e vizibil pentru scanner-ul camerelor de vederi de pretutindeni, astfel încât fiecare om care este văzut că aruncă gunoaie pe jos să nu rămână nepedepsit. Aceste condiții ar putea să nu fie prea comode, dar trebuie să ne oprim din a ne otrăvi singuri cu mâncare nesănătoasă și din a-ți face rău ție, planetă frumoasă!

Eu spun că dacă tot beneficiem de tehnologie, ar trebui să o folosim în scopuri bune! De-abia aștept ca mesajul meu să ajungă și la alți oameni. Vreau ca vocea mea să fie auzită de cât mai mulți și să le ajungă tuturor la suflet!

Nu uita că te iubesc, Terra!

Cu simpatie,
Veronica Alexandru, clasa a VIII-a B


Draga mea Planetă,

Anii zboară precum gândul, dar ochii tăi continuă să împrăștie lacrimi. Ești cea mai puternică aliată a noastră și, totuși noi, cetățenii tăi, nu înțelegem. Suntem din ce în ce mai afectați de schimbările pe care ți le-am provocat, însă nu acționăm pentru a schimba asta. Unii dintre noi nici măcar nu conștientizăm.

Animalele ies în stradă, pădurile devin câmpii, atmosfera este poluată, apele sunt ticsite de deșeuri, iar omul, și el, se îmbolnăvește. Când prietenii tăi se îmbolnăvesc, cum să fii bucuroasă? Este imposibil să nu fii tristă. Eu ți-am descoperit nefericirea, și știi de ce? Pentru că atunci când tu nu ești bucuroasă, nici eu nu sunt.

Astfel, am decis să îmi schimb modul de gândire de la „lumea se schimbă în rău” la „vreau să ajut”. M-am decis să acționez. Bineînțeles, nu a fost și nici nu este ușor, însă dorința de a te vedea fericită m-a ținut în picioare.

Acum câțiva ani, am pășit neștiutoare alături de familia mea pe un drum care avea să îți ridice colțul gurii și să-ți lumineze chipul. Cu pași mărunți, cu mult sprijin, am înființat o plantație de zmeură care, fără să-mi dau seama, avea să mă ajute enorm în dezvoltarea mea atât fizică, cât și sentimentală. În fiecare zi am redescoperit frumusețea și am simțit fericirea pe cele mai înalte culmi.

Verde… am ajuns să iubesc culoarea aceasta care te înconjoară. Pliveam, prășeam, culegeam zmeura cu drag. Pe lângă zmeură, am plantat mure, coacăze, roșii, ceapă, ardei, usturoi și castraveți. Grădina era raiul sufletului meu. Am folosit doar îngrășăminte naturale, care nu poluează solul și care ajută foarte mult la dezvoltarea armonioasă a plantei. Le îngrijeam, le udam, le copileam dacă era cazul și aveam grijă să le protejez de ploi puternice. Uneori, colectam apă de ploaie într-un bazin, pentru ca mai apoi să o împart plantelor în zilele secetoase.

Plăcerea cea mai mare era atunci când pășeam la răsărit pe iarba scăldată în stropi străvezii de rouă. Întotdeauna mă simțeam în formă. Savuram aromele ademenitoare ale fructelor și ale legumelor proaspete.

În anii următori, am plantat pomi: nuci și cireși. Urmăream cu satisfacție creșterea lor și aveam grijă să beneficieze de toate cele necesare dezvoltării lor. Faptul că grădina se înfrumuseța pe zi ce trecea, îmi arăta că ești mulțumită de efortul meu.

Colțul meu de rai i-a influențat pe mulți cunoscuți să planteze, la rândul lor, pomi fructiferi, legume și fructe, creându-și astfel propriul lor refugiu. Alții, văzând albine prin grădina mea, au devenit apicultori. Astfel, am descoperit că dragostea pentru natură este molipsitoare precum bucuria primăvara.

Lunile s-au scurs, iar eu mă străduiam să-mi desfășor activitatea din ce în ce mai bine. Tu, draga mea prietenă, îmi ofereai bucurie chiar și în zilele ploioase. Am adoptat noi soiuri de fructe, am instalat un sistem de picurare a apei, care să scutească o parte munca fizică.

Dacă se întâmpla să obosesc, tu îmi dădeai aripi și zburam mai departe. Mă bucuram de roade, mușcând cu poftă și nerăbdare. Mireasma frunzelor în amurg mă purta în lumi îndepărtate, în lumi de mult uitate…

Acum, în an de pandemie, draga mea Planetă, știu că voi reuși să opresc din plâns ochii tăi de un albastru infinit. Fericirea ta este responsabilitatea mea! Să văd o urmă de speranță în mai bine este asemenea unei guri de aer proaspăt într-o lume poluată. Anul acesta, eu cred și sper că oamenii vor conștientiza că tu, scumpa mea, ești un izvor de frumusețe care trebuie îngrijit.

Fără îngrijire, izvorul va seca, iar bunăstarea va dispărea. În-tr-o lume fără bunăstare, cum să trăim fericiți?! Eu încerc și depun efort pentru a reuși să descâlcesc un fir de ață, care este o treaptă în aducerea fericirii tale. Deși unul la un milion, sper că descâlcirea lui îi va face și pe alții să înceapă să facă ceva, oricât de neînsemnat li se pare: să recicleze, să adune deșeuri, să adopte un animal, sau chiar să își cultive câteva legume.

Simplul fapt că ajută îi va determina pe oameni să pună sănătatea pe primul loc. Un fruct și o legumă crescute cu muncă și drag pot face diferența și pot echilibra balanța sănătății.

Conștientizând aceste lucruri, oamenii se vor simți mai bine și vor transmite mai departe ideea aceasta prin puterea exemplului.

Sănătoși și plini de speranță, noi, oamenii, îți vom culege zâmbetul și ți-l vom pune pe chipul scăldat în razele calde ale soarelui.

Buna mea prietenă, îți promit că nu te vom dezamăgi!

Cu recunoștință,
Cristina-Ioana Ioniță, clasa a VII-a B


Dragă Terra,

Anul 2021 este anul tău. Dacă până acum nu ne-am gândit atât de mult la sănătatea ta și a fost nevoie de o pandemie globală să realizăm cât de importantă ești, de acum promitem să îți acordăm mai multă atenție și să avem mai multă grijă de tine. De acum, lumea revine încet, încet la normal și ar trebui să aducem îmbunătățiri la normalul de acum ceva timp, pentru a nu ajunge să ne îmbolnăvim din cauza fumului de la mașini, din cauza apei care nu va mai fi potabilă și de multe alte boli cauzate de efectele poluării umane.

Chiar dacă noi tăiem copacii, tu vii din urmă și refaci cu puterile tale natura, dar trebuie să îți venim și noi în ajutor. Anul 2021 este proclamat anul internaţional al fructelor şi al legumelor, acțiune făcută de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Aceasta are ca obiectiv să ajute la conștientizare, să determine un schimb de bune practici în ceea ce priveşte beneficiile nutriţionale şi pentru sănătate, ale consumului de fructe şi legume. De asemenea, dorește să promoveze dietele și stilul de viață diversificat, echilibrat prin adăugarea de fructe și legume în dieta noastră, dar și să ne învețe cum să reducem pierderile și risipa de fructe și legume.

În cadrul unității de învățământ din care fac parte, Școala Gimnazială “Ion Irimescu”, am fost implicată în mai multe proiecte cu scopul de a educa noile generații și de a te salva. Poate părinții noștri nu au fost învățați să colecteze selectiv sau să evite anumite activități care sunt nocive pentru tine, neavând atâtea surse de informație și tehnologie ca noi, posibil să fie reticenți atunci când dorim să le explicăm, ceea ce poate fi de înțeles, dar noile generații, care pe viitor vor putea decide soarta ta, nu au nicio scuză să nu se gândească la viitorul copiilor lor și la cât rău îți pot face.

Într-o oră de matematică am mers alături de domnul profesor prin orașul nostru, am colectat selectiv gunoaiele aruncate pe jos în parcuri sau chiar în locuri populate pentru a ajuta la înfrumusețarea Fălticeniului și pentru a te sprijini. În cadrul orelor de educație tehnologică am învățat despre poluare, ne-am uitat la mai multe filmulețe pe această temă și am învățat cât de mult ne afectează poluarea aerului, solului, despre alimentele pe care le aruncăm, cât și a apei, fără să ne dăm seama.

În fiecare zi sunt copii din Africa care mor de foame. Acesta este un fapt trist, dar și îngrijorător care ne dă un semnal de alarmă cu privire la importanța mâncării în viața noastră și că ar trebui să devenim mai responsabili, deoarece resursele scad iar noi continuăm să aruncăm mâncarea la gunoi, crezând că este un lucru absolut normal.

Tu ai de suferit și efectele se vor vedea în timp, de aceea trebuie să conștientizăm că este important să avem grijă la cantitatea de mâncare pe care o preparăm, să căutăm surse cât mai bune pentru sănătatea noastră, să sprijinim afacerile locale a căror legume și fructe sunt naturale și, chiar dacă nu arată perfect, măcar știm ce mâncăm.

La o oră de Geografie am învățat despre gazele cu efect de seră, topirea ghețarilor, dar și despre surse regenerabile care te pot salva, planetă. În cadrul unui proiect educațional susținut de toată școala am mers și am plantat copaci.

Din clasele mici suntem îndrumați să facem lucruri bune pentru tine, planeta noastră frumoasă pe care trăim, să avem grijă de tine, să ne gândim și la viitoarele generații și cu pași mici vom ajunge să fim mai civilizați în acest domeniu și îți promitem, planetă, că te vei reface, că vei avea sprijinul nostru și vom trăi în final într-o lume mai bună și mai sănătoasă.

Cu drag, Daria