Două zile cu multiple semnificații

Zilele de 9 şi 10 mai poartă o însemnătate aparte în istoria poporului român. Data de 9 mai are pentru români o triplă semnificaţie: Ziua independenţei – se împlinesc 139 de ani de când ţara noastră şi-a proclamat independenţa, ieşind astfel de sub suzeranitatea otomană (9 mai 1877); Ziua Victoriei – se aniversează 71 de ani de la victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial împotriva Germaniei naziste, condusă de Adolf Hitler (9 mai 1945); Ziua Europei – sărbătorim 66 de ani din momentul în care în ziua de 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus formarea C.E.C.O. (Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului), organizaţie ce a stat ulterior la baza Uniunii Europene.

Tot într-o zi de 10 mai, mai exact acum 150 de ani, pe 10 mai 1866, prinţul cu origini germane Carol de Hohenzollern-Sigmaringen devenea principele României sub numele de Carol I. Datorită lui şi a urmaşilor săi pe tronul României, ţara s-a modernizat în toate domeniile vieţii materiale: au apărut căile ferate, prima constituţie scrisă, Banca Naţioanală a României, Academia Română etc.

Elevii Şcolii Gimnaziale „Ion Irimescu” au serbat aceste două momente extrem de importante pentru istoria noastră naţională, dar şi pentru istoria universală a omenirii.

Sub deviza „Copiii Europei în sărbătoare”, școlarii din clasele primare au făcut călătorii virtuale, adaptate nivelului lor de înțelegere. În „plimbarea” lor prin Europa au vizionat imagini din țările Uniunii Europene, au discutat despre simbolurile UE, au ascultat și intonat Imnul „Odă bucuriei”.

În cadrul atelierelor practice, organizate pe clase și grupe de elevi, au desenat, au pictat, au colorat steagurile țărilor membre, au confecționat ochelari și zmeie, au realizat postere și machete, au construit castelul Uniunii Europene etc. Pe scurt, au trăit din plin, prin muncă, un eveniment de o mare însemnătate.

Elevii clasei a VII-a B şi a VIII-a C au realizat planşe tematice cu privire la sfârşitul războiului în Europa, neuitând să precizeze rolul României în scurtarea duratei conflagraţiei mondiale.

Clasa a VIII-a B a organizat o dezbatere cu privire la „Rolul monarhiei în istoria României” realizând desene, colaje sau prezentându-şi liber punctul de vedere în faţa colegilor. Aceştia au recunoscut meritele monarhilor români în evoluţia pozitivă a societăţii şi au concluzionat că ziua de 10 mai merită să capete chiar statutul de sărbătoare naţională.