99 de ani de la unirea Bucovinei cu România
Astăzi, 28 noiembrie 2017, elevii clasei a IV-a B au sărbătorit 99 de ani de la proclamarea unirii Bucovinei cu România, moment istoric important în făurirea statului naţional unitar român.
Elevii au aflat că Bucovina a fost a doua provincie care s-a unit cu patria-mamă, alături de unirea anterioară Basarabiei – la 27 Martie – şi de unirea ulterioară a Transilvaniei, la 1 Decembrie 1918.
Au mai aflat că pentru a realiza unirea Bucovinei cu România, la data de 27 octombrie 1918, mişcarea naţională a românilor bucovineni a organizat la Cernăuţi o mare adunare politică „în scopul de a se proclama Constituanta şi de a alege un Consiliu Naţional, ca organ reprezentativ al românilor bucovineni”. Consiliul Naţional a fost format din 50 de membri, majoritatea români, preşedintele acestui consiliu fiind ales Iancu Flondor, un mare patriot din zona Bucovinei.
Acest Consiliu Naţional a condus practic Bucovina timp de o lună de zile până când s-a unit cu România.
Cu ocazia declaraţiei de unire a Bucovinei cu Regatul României, ce a fost citită de Iancu Flondor, au avut loc tot felul de manifestări cultural – patriotice, care mai de care mai deosebite.
Elevii au fost impresionați de unitatea de care au dat dovadă românii din Bucovina, acest fapt fiind dovedit de reacția tuturor celor prezenți atunci :„Declaraţia a fost primită cu unanimitate şi aclamată delirant de întreaga adunare, stând în picioare şi bătând din palme aproape zece minute. Nu era ochi care să nu fie copleşit de lacrimi, drept urmare a marii însufleţiri care domnea spiritele prezenţilor”.
Toate acestea copiii le-au aflat vizionând un film documentar. Activitatea lor a fost completată de audierea unor cântece patriotice și prin realizarea unor lucrări ce reprezintă conturul întregit al țării.